سخنرانی معین سیاسی وزارت امور خارجۀ ا.ا.ا.
در هفتادمین سالگرد روابط دیپلوماتیک افغانستان و چین
۲۰ جنوری ۲۰۲۵
وزارت امور خارجه، قصر ستوری
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين،
أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
{وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَلا تَعَاوَنُوا عَلَى الإثْمِ وَالْعُدْوَانِ..} صدق الله العظيم
سفیر محترم جمهوری خلق چین، دیپلومات¬ها، رؤسای وزارت امور خارجه، استادان و محصلین پوهنتون، تجار افغان و چینی و همه مهمانان اشتراک¬کنندگان!
مهمانان محترم،
سلام و تمنیات نیک،
جای خرسندی است که در تاریخ بیستم جنوری، هفتادمین سالگرد روابط دیپلوماتیک بین افغانستان و چین تکمیل می-شود. بر اساس تاریخ، روابط بین افغان¬ها و چینی¬ها بیش از 70 سال قدمت دارد و به 2000 سال قبل از میلاد می رسد. بر اساس منابع تاریخی، اجداد ما برای تجارت از درۀ واخان و کوه¬های پامیر می¬گذشتند تا به هُوتن سینگیانگ در چین یا به قول ما خُتن برسند و از آنجا مردم محلی برای تجارت به افغانستان می¬آمدند.
مهمانان گرامی،
روابط افغانستان و چین از مراحل مختلف گذشته است. گاهی موانع طبیعی گاهی هم بی¬ثباتی¬های سیاسی دو طرف مانع تقویت این روابط شده است.
زمانی که افغانستان را چهارراه آسیا می نامیدند؛ درۀ واخان نقطۀ اتصال تمدن¬ها محسوب می شد. از طریق این جادۀ ابریشم، اولین روابط تجاری و فرهنگی افغانستان و چین به روابط دیپلماتیک متصل شد.
افغانستان در زمانی انقلاب خلق چین را به رسمیت شناخت که کمتر کشورهایی آن را به رسمیت شناخته بودند. بدین اساس، افغانستان یکی از اولین کشورهایی بود که در سال ۱۹۵۵ سفیر خود را به چین فرستاد و سفیر چین به کابل آمد و سفارت چین را رسماً افتتاح کرد.
افغانستان و چین در تمام دورۀ حکومت شاهی افغانستان روابط نزدیک سیاسی داشتند، اما با کودتای کمونیستی، سیاست خارجی سنتی افغانستان که مبتنی بر بی¬طرفی بود، از بین رفت و همین امر باعث شد که روابط بین رژیم کمونیستی و چین کم¬رنگ شد.
از ویژگی¬های افغان¬ها این است که اشغال خارجی در خاک خویش را هرگز اجازه نمی¬دهند؛ در دوران اشغال اتحاد شوروی، چین از جهاد و مجاهدین در افغانستان حمایت کرد.
امیرالمؤمنین مرحوم ملا محمد عمر مجاهد رح، مؤسس امارت اسلامی افغانستان در زمان خویش به نمایندگان چینی اطمینان داده بود که خاک افغانستان هیچ¬گاهی علیه چین ویا سایر همسایه¬های افغانستان استفاده نخواهد شد. ما اکنون نیز به تعهد خویش پابند هستیم و ازین استیج به همسایگان خویش اطمینان می¬دهیم که خاک افغانستان هرگز علیه آنها استفاده نخواهد شد.
دور دوم امارت اسلامی افغانستان را دورۀ آمادگی برای روابط درازمدت افغانستان و چین می¬نامیم. ما در حال حاضر تلاش می¬کنیم که افغانستان و چین در درازمدت با یکدیگر روابط نزدیک و همکاری داشته باشند.
جای خرسندی است که افغانستان و چین اکنون روابط دیپلوماتیک به سطح بلند دارند.
ما شاهد سفر وزیر امور خارجۀ افغانستان به بیجینگ هستیم. همچنان آقای وانگ یی، وزیر امور خارجۀ چین و رئیس روابط خارجی حزب به کابل سفر نمود. چنین سفرها همچنان ادامه دارد و نشان¬دهندۀ روابط نزدیک دو کشور می¬باشد.
ما از چین متشکریم که همواره در نشست¬های بین¬المللی در مورد افغانستان صدا بلند کرده است.
در حالی که افغانستان حرکت به سوی صلح و ثبات دایمی را آغاز کرده است؛ چین یکی از همکارانی است که با ما روابط گستردۀ سیاسی و اقتصادی دارد. آغاز و پیشبرد پروژۀ استخراج نفت و همچنان مس عینک در افغانستان، گامیست ستودنی.
امیدواریم آن¬روز به زودی برسد که تجارت افغانستان و چین از راه دهلیز تجاری و اقتصادی واخان تبادله شود.
ما از چین و همه همکاران بین¬المللی می¬خواهیم که از فرصت بی¬پیشینۀ سرمایه¬گذاری در افغانستان استفاده کنند.
مهمانان گرامی،
جای خرسندی است که افغانستان و چین موارد مشترکی برای تفاهم در بسیاری از مسائل بین¬المللی دارند؛ و این اتفاق نظر اساس روابط قوی دوجانبۀ در آینده را تشکیل می¬دهد. امارت اسلامی افغانستان مانند گذشته در مورد چین و تایوان، از چین واحد حمایت می¬کند.
قضیۀ فلسطین که یک مسئلۀ بین¬المللی است و حکومت چین تا آخرین روز حمایت خود را از دولت فلسطین اعلام نمود. این حمایت نشان¬دهندۀ نزدیکی دیدگاه ما و چین است.
طی نزدیک به پانزده ماه گذشته مجاهدین فلسطین با فدا کردن خون حدود 45 هزار شهید توانستند در غزه پیروز شوند که جای خرسندی است. الله جل جلاله فداکاری فلسطینی¬ها را بپذیرد. امیدواریم فلسطین مالک دولتی مستقل شود.
در پایان، یک بار دیگر از همه اشتراک¬کنندگان سپاس¬گزاری می¬کنم.