Ministry of Foreign Affairs of Afghanistan

روابط کابل – مسکو امروز و دیروز؛ پیشرفت‌ها و مسیر آینده

بحثی علمی‌ روی موضوعی تحت عنوان “مسیر روابط کابل – مسکو پس از سفر مشاور امنیت ملی روسیه به کابل” به ابتکار مرکز مطالعات استراتژیک وزارت امور خارجهٔ ا.ا.ا. صورت گرفت.
در ابتدأ، آقای ولی‌الله شاهین، رئیس مرکز مطالعات استراتژیک پیرامون اهمیت روابط افغانستان ‌و روسیه صحبت مقدماتی نمود و شماری از پرسش‌های اساسی را مطرح کرد.
داکتر ذاکر جلالی، رئیس سوم سیاسی وزارت امور خارجه به عنوان سخنران کلیدی، روابط روسیه با امارت اسلامی افغانستان را در سه مرحله؛ دور نخست امارت اسلامی، دور اشغال بیست‌ساله و سه سال گذشته مورد بحث قرار داد و در روشنایی این پیشینه، در مورد مسیر آیندهٔ روابط بحث نمود.
آقای جلالی گفت اگر چه روابط روسیه و امارت اسلامی در‌ مراحل مختلف فراز و نشیب‌هایی را سپری نموده، اما در کل، پس از ۲۰۱۷ زمانی که نشست فارمت مسکو آغاز شد و سکویی بین‌المللی برای ابراز موقف امارت اسلامی ایجاد شد، این روابط رو به صعود است و پس ازین نیز انتظار می‌رود تا پیشرفت‌هایی مثبت بیشتر در روابط ایجاد شود.
آقای جلالی گفت که سفر اخیر هیأت عالی‌رتبهٔ روسیه به کابل بدون شک بر مسیر روابط افغانستان و روسیه تأثیرات مثبت می‌گزارد و یک پیشرفت مهم سیاسی است.
به گفتهٔ وی، با سفر اخیر این هیأت، روسیه با حدف نام “تحریک طالبان” از فهرست ممنوعهٔ آن کشور، فرصت بیشتر برای پیشرفت در روابط سیاسی میان امارت و روسیه فراهم خواهد کرد.
آقای جلالی ابراز امیدواری کرد که با برداشتن بعضی گام‌هایی سیاسی توسط روسیه، راه برای پیشرفت‌های عمده در بخش اقتصادی میان افغانستان و روسیه هموار خواهد شد.
آقای جلالی گفت که با اقدامات در راستای نظام‌سازی و روابط پی‌هم امارت اسلامی با روسیه به این نتیجه رسیده است که امارت اسلامی به عنوان نظامی باثبات و مستحکم می‌تواند شریک خوب سیاسی و اقتصادی روسیه در منطقه باشد.
آقای جلالی سیاست خارجی افغانستان را متوازن خواند و پیشرفت در روابط با روسیه را گام‌هایی در راستای عادی‌سازی روابط دوجانبه دانست که به هیچ طرفی نگران‌کننده نخواهد بود.
قابل یادآوری است که کارمندان – دیپلومات‌های وزارت امور خارجه از ریاست‌‌های مختلف درین بحث اشتراک نموده بودند و نظریات خویش را در رابطه به موضوع ارائه نمودند و روی جوانب مختلف آن بحث نمودند.